maanantaina, marraskuuta 24, 2008

Luisussa mennään

HS kertoo tänään, että euroalueen talouskasvu sukeltaa ensi vuonna 0,4 prosentin laskuun. Luku perustuu Euroframen kymmeneltä eurooppalaiselta tutkimuslaitokselta keräämiin ennusteisiin.

Euroalueen lisäksi taantumaan luisuvat Yhdysvallat, Japani ja Britannia kyntävät. Nousevat taloudet, Kiina ja Intia pystynevät pitämään taloutensa kasvu-uralla.

Euroalue pääsee ennusteen mukaan taantumasta vasta vuonna 2011.

Lehden haastattelema Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman sanoo, että luvut voisivat olla huonompiakin. Hänen mukaansa on selvää, että puhutaan syvästä ja melko pitkäkestoisesta taantumasta. Eurooppa ei ajautune Yhdysvaltojen tavoin deflaatioon.

Keinoja Korkmanin mukaan tilanteen hoitamiseksi löytyy eli pankkien pääomittamista, luottomarkkinoiden takaamista ja veronkevennyksiä.

Suunta on siis alaspäin. Nyt alkaa se aika kun politiikassa mitataan sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja sen osaamista. Onko "juustohöylä" sana, jonka joku kaivaa vielä naftaliinista?

Toinen uutinen samasta globaalista aiheesta kertoo, että Yhdysvalloissa yritetään pelastaa valtion rahoilla jättipankki Citigroup. Kokonaisuudessaan pelastusyrityksessä on kyse 300 miljardista dollarista. Pankki leikkaa reippaasti henkilökuntaa, mutta sille jää vielä 300 000 työntekijää eri maissa.

300 miljardia euroa on moninkerroin Suomen valtion vuotuinen budjetti. Sillä rahalla pyörittäisi Suomen valtiota vuositolkulla.

Ei, tämä myräkkä ei vielä ole ollenkaan ohi.

Ei kommentteja: