keskiviikkona, marraskuuta 19, 2008

Pomo on tulossa taloon

Hyvä uutisia. Ilmastotaloon on tulossa uusi pomo.

Barack Obama on pitänyt puheen yhdysvaltalaisille kuvernööreille ilmastoasioista ja siinä hän toisti vaalikampanjansa ilmastotavoitteistoa.

Obama kertoi, että aluksi tavoitteena on rajoittaa päästöt vuoden 1990 tasolle vuoteen 2020 mennessä ja sen lisäksi vähentää päästöjä 80 % vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi hänen ydiviestinsä kuvernääreille on se, että hänen hallintonsa investoi vuosittain 15 miljardia dollaria puhtaan energian tuotantoon ja sitä kautta uusiin työpaikkoihin.

Hänen puheessaan oli myös kansainvälinen näkökulma. Obama sanoo, ettei Yhdysvallat yksin voi hoitaa ilmastonmuutoksen hillintää, mutta tulee tekemään aktiivista yhteistyötä muun maailman kanssa ongelman hoitamiseksi. Washingtonista löytyy liittolainen niille kansakunnille, jotka haluavat yhtyä ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

Hän sanoi, että kaikilla niillä kuvernööreillä, jotka haluavat edistää puheen energian käyttöä, on Valkoisessa talossa partneri. Niille yrityksille, jotka haluavat investoida puhtaaseen energian, löytyy liittolainen Washingtonista.

Ilmastoänkyröille Obamalla oli selvä viesti:

"Now is the time to confront this challenge once and for all. Delay is no longer an option. Denial is no longer an acceptable response. The stakes are too high. The consequences, too serious."
Tosiaankin, viivyttely ei ole enää vaihtoehto.

EU, nyt tarvitaan asennetta ja päätöksiä kestävällä pohjalla.

Pari blogikommenttia maailmalta:
(Videon lähde: YouTube)

EDIT klo 7.36:
Ainiin. Obamaa on tuosta puheesta arvosteltu ympäristöpuolelta siksi, että lähin tavoite on palauttaa tilanne vain vuoden 1990 tasolle. USA:n ilmastopolitiikka on Bushin hallinnon jäljellä retuperällä, joten siinäkin on tekemistä ja kuitenkin seuraava maali vuoteen 2050 on selvästi kunnianhimoisempi kuin mitä tähän mennessä on esitetty. Olennaista on ensin muuttaa kehityksen suunta.

3 kommenttia:

I.O.Rumdum kirjoitti...

Barackista on mahdotonta olla tykkäämättä.

Anonyymi kirjoitti...

Jee, ne saa Valkoisen talon aurinkopanelit korjatuksi seuraavan neljän vuoden kuluessa ;D

Vaiheinen kirjoitti...

I.O.Rumdum,
Jep. Ei voi olla tykkäämättä. Ehkä pidin eniten tuossa videonpätkässä sitä ihan lopussa olevaa tokaisua: "Thank you". Sopivan lakoninen ilmaisu antamaan mielikuvan, että "alkakaa hommiin siellä".

lepis,
Toivottasti saavat korjatuksi muutaman muunkin G.W.Bushin sössimän asian.