sunnuntaina, marraskuuta 09, 2008

Zoe & Idris Rahman: Where Rivers Meet

Zoe Rahman on brittiläinen jazzpianisti ja säveltäjä. Edellisellä Lontoon reissulla matkaan tarttui hänen uusin levytyksensä Where Rivers Meet.

Albumi on Zoe Rahmanin kolmas, aiemmin hän on omissa nimissään julkaissut albumit The Cynic (2000) ja Melting Pot (2005). Molemmat ovat niittäneet mainetta ja kunniaa. Jälkimmäinen oli ehdolla Mercury Jazz Prizen saajaksi ja valittiin vuoden jazzalbumiksi Parliamentary Jazz Awardsissa vuonna 2006.

Where Rivers Meet on Zoen ja hänen veljensä Idriksen yhteislevy. Inspiraation Zoe sai siihen Jazz UK:n haastattelun mukaan siitä, kun hän siirsi isänsä vanhoja musiikkinauhoja CD:lle. Zoen isä on syntyisin Bengalista, Intiasta ja opiskellut Australiassa ennen heidän muuttoa Britanniaan Chichesteriin, missä Zoe on syntynyt. Nauhoilla oli tunnettua bengalilaista musiikkia.

Niinpä Where Rivers Meet on vahvasti traditionaalisen bengalilaismusiikin inspiroimaa. Albumi on jazzalbumiksi tässä mielessä erilainen ja tekijöilleen henkilökohtaisen oloinen. Jazz on musiikissa läsnä, kuten myös klassiset vaikutteet ja mainittu bengalilainen perinnekin. Kuten BBC:n arvio levystä sanoo, kyseessä on "gently flowing jazz-inspired album".

Kappaleet kulkevat tyypillisesti varsin rauhallisessa tempossa, mutta välillä jazzelementit saavat ilmatilan haltuunsa kuten kappaleessa Suddenly It's Dusk Again, joka kiihdyttää rauhallisista Idris Rahmanin klarinetin sävyttämistä melodioista kohti vahvaa modaalista jazztulkintaa lipsahtaen hetkeksi melkeinpä freejazzmaiseen improvisaatioon.

Ehjän kokonaisuuden muodostavalta levyltä voi poimia esiin myös meldialtaan hyvin kauniin kappaleen Now You're Gone, jossa klarinetti kuljettaa pianon säestyksellä kuulijansa unenomaiseen maailmaan.

Yleisilmeeltään Where Rivers Meet on hienostunutta musiikkia, jolla on vahvoja juuria ja se myös uskaltaa näyttää ne.

* * *

Zoe & Idris Rahman: Where Rivers Meet

Kappaleet:

Sovitus ja tuotanto: Zoe ja Idris Rahman.

Muusikot:
  • Idris Rahman, klarinetti, bassoklarinetti, laulu (7)
  • Zoe Rahman, piano
  • Kuljit Bhamra, lyömäsoittimet
  • Oli Hayhurst, basso
  • Gene Calderazzo, rummut
  • Arnob, laulu (4, 9)
  • Gaurob, laulu (7, 12)
  • Mizan Rahman, laulu (7, 8)
  • Joseph Aquilina, soololaulu (7)
Lisätietoja:

(Kuvassa albumin kansi, lähde www.zoerahman.com)

Ei kommentteja: