lauantaina, marraskuuta 22, 2008

L'Âme des poètes joue Brel

Joue BrelTaannoisella reissulla Brysseliin tuli vierailtua levykaupassa, kuten tapoihin kuuluu.

Hintatasosta sen verran, että jazzhyllyn CD:t olivat tyypillisesti hintaluokassa 14-15 €. Tarjoushinnat olivat kokoluokkaa 6,99 €.

Mukaan tarttui belgialaisten Pierre Vaianan, Fabien Degrysen ja Jean-Louis Rassinfossen teos L'Âme des poètes joue Brel.

Levyllä on belgialaissyntyisen, Ranskassa pääosa elämästään asueen Jacques Brelin (1929-1978) sävellyksiä jazzsovituksina.

Brel oli arvostettu laulaja-lauluntekijä, jonka sanoituksia pidetään hyvin runollisina. Ranskankielisissä maissa hänet muistetaan myös näyttelijänä ja teatteriohjaajana.

Kokonaisuutena levy on kokonainen ja eheä kokemus. Sovitukset kunnioittavat omalla tavallaan Brelin musiikin sielua ja runollisuutta, levyn nimen mukaisesti. Tunnelma on leppoisan haikea, mutta samalla hyvinkin lämminhenkinen. Sovitukset eivät revi kappaleita jazzrevitykseksi, vaan jazz antaa kappaleille oman miellyttävän pippurisen lisämausteensa.

Monet kappaleista on myös Suomessa tunnettuja kappaleita ja niistä on tehty covereita kuten monista Brelin laajaan tuotantoon kuuluvista kappaleista. Esimerkiksi kelpaa vaikkapa avausraita Le Moribond, joka tunnetaan myös nimellä Päivät kuin unta.

Jos levyn kappalaista haluaa jonkun erikseen poimia, niin kappaleessa Mathilde Vaianan saksofoni pääsee iloisesti ja ansiokkaasti esille. Les marquises soi seesteisen haikeasti ja sopivan jännitteisesti. Les bourgeois toimii basson noustessa esille varsin selkeästi.

Levyn päätöskappale Voir un ami pleurer taas on yksi kauneimmista sovituksista ja kappaleista, joka levylautaselle on vähään aikaan sattunut. Kitara kannattelee herkkää kappaletta varsin koskettavalla tavalla. Saksofoni soi surumielisen rauhallisesti saatellen koko albumin arvolleen sopivaan päätökseen.

* * *

L'Âme des poètes joue Brel

Muusikot:

  • Pierre Vaiana (sopraanosaksofoni)
  • Fabien Degryse (kitara)
  • Jean-Louis Rassinfosse (kontrabasso)
Kappaleet:
  1. Le moribond (5:40)
  2. Chanson de Jacky (5:04)
  3. Les marquises (7:01)
  4. Les bourgeois (3:59)
  5. Mathilde (5:36)
  6. La chanson des vieux amants (4:21)
  7. Vesoul (4:31)
  8. Le plat pays (5:11)
  9. Les bonbons (6:53)
  10. Bruxelles (4:32)
  11. Les paumés du petit matin (5:06)
  12. Voir un ami pleurer (5:26)

(Kuvassa levykansi. Kuvan lähde: Sowarex)

Ei kommentteja: