keskiviikkona, marraskuuta 19, 2008

Netti 20-v.

Kun eilen oli Mikki Hiiren synttärit, niin tänään onkin sitten suomalaisen netin synttärit.

Suomi liitettiin 20-vuotta sitten internetiin, marraskuussa 1988. Alunperin koko netti oli yliopistojen ja tutkijoiden verkko ja Suomi liitettiinkin internetiin funet-verkon kautta.

Suomen korkeakoulujen ja tutkimuksen tietoverkko Funet itse on nykyisellään 25-vuotias.

Suuren yleisön palveluksi internet-tuli oikeastaan vasta vuoden 1994 jälkeen, kun World Wide Web yleistyi sittemmin varikolle liputetun Netscapen kera. Ennen sitä netti oli harvojen herkkua ja pääasiassa ihan muuta kuin nykyisiä graafisia käyttöliittymiä.

Oli gopher ja oli usenet. Toki ne ovat olemassa yhä edelleenkin, mutta harvempi noita edes muistaa. Sähköpostia käytettiin suoraan palvelimelta tekstipohjaisilla sovelluksilla ja niin edelleen.

Ja esimerkiksi langattomat verkot tai vaikkapa GSM olivat vielä silloin tulevaisuutta. NMT oli jo keksitty, mutta ei sellaisiin kenelläkään opiskelijalla ollut varaa. Eikä sellaista tiennyt edes tarvitsevansa.

Oli ne aikoja...

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai kauheeta, tässähän on sitten joku oikein tehokäyttäjä ja pioneeri ;D. Sain ensimmäisen sähköpostini juuri tuona vuonna 1994. Ja siitä asti se on ollut menoa... hidasta tosin!

Anonyymi kirjoitti...

Niin ja työkännykkä, tai siis tiiliskivi. Ja hävetti niin sellaiseen puhuminen, että piti mennä aina piiloon kuiskaileen. Omituinen puhelinkäyttäytymiseni on siis tuon aikaisia peruja :D

hukkajukka kirjoitti...

Mä kyllä käytän edelleenkin sähköpostia (ja niin, usenettia) "suoraan palvelimelta tekstipohjaisilla sovelluksilla".

Vieläpä lähes uunituoreilla versioilla vanhoista, hyväksi havaituista ohjelmista.

Graafiset käyttöliittymät eivät välttämättä tarkoita edistystä vaan esimerkiksi hiirikäden rasitusvammoja.

Vaiheinen kirjoitti...

lepis,
Noniin. Sitä on sitten netissä notkuttu jo toista vuosikymmentä :-)

Oma ensimmäinen sähköpostiosoite taitaa olla vuodelta 1988... (se tosin ei enää ole voimassa tai käytössä).

Tosiaan, muistan nuo enimmäiset halkosysteemit. Mutta olisikohan ollut autopuhelin kuitenkin ensimmäinen värkki, jolloin olisin NMT-puhelinta käyttänyt.

hukkajukka,
Olet oikeassa. Eivät nämä graafiset käyttöliittymät tai sovellukset itse toimintaan ja prosessiin kaikilta osin mitään edistystä ole tuoneet.

Ja kyllä, onnistuu se suoraan palvelimelta postin lukeminen edelleenkin. Melkein viime vuosiin asti on tullut käytettyä pääasiassa pineä sähköpostien yms. lukemiseen.

En ole ihan varma, mutta muistelen aikanaan lukeneeni tutkimuksesta, jonka mukaan tietokoneen kanssa työskentely oli tehokkaista silloin, kun 70 % komennoista saatettiin antaa suoraan näppäimistöltä eikä pelkästään hiirellä huitoen.