tiistaina, marraskuuta 04, 2008

Muutosta ilmassa?

Yhdysvaltojen presidentinvaalit käydään tänään, kampanjoiden viime metrit ovat menossa. Tulos on tiedossa noin vuorokauden päästä.

Maailman mittakaavassa yhdysvaltalaisten valinnalla saattaa olla tällä kertaa hyvinkin suuri merkitys talouskriisin ollessa päällä ja ilmastonmuutosratkaisujen lähestyessä.

Gallupit ovat näyttäneet Barack Obamalle johtoasemaa John McCainista jo pitempään. Prosentit ovat toki mielenkiintoisia, mutta yhdysvaltalaisessa vaalijärjestelmässä käytetään valitsijamiehiä, joiden määrä ratkaisee. Valitsijamiehiä valitaan yhteensä 538 ja presidentin paikka irtoaa 270 valitsijamiehellä.

Tätä kirjoitettaessa Pollster.com arvioi tilanteen olevan sellainen, että Obama saisi 311 valitsijamiestä, McCain 142 ja 85 olisi vielä epävarmoja. FiveThirtyEight puolestaan arvioi Obaman marssivan voittoon lukemin 346,5 vastaan McCainin 191,5. Jopa vahvasti republikaanitaustainen Karl Rove ennakoi Obaman voittoa lukemin 338 - 200.

FiveThrityEight arvioi Obaman olevan 5,8 %-yksikön johdossa ja hänen voitolleen estimoidaan jopa 98,1 %:n todennäköisyys.

Miten tässä sitten käy, sitä ei tietenkään vielä tiedä. Gallupit ovat vain mielipidekyselyjä ja arviot arvioita.

Sekasotku ja oikeusjutut eivät olisi mikään ihme sekään. Sähköisen äänestämisen käytön osalta sellaisia on jo valmiiksi uumoiltu. Vaalivilppisyytöksiä on jo valmiiksi sinkoiltu ilmoille.

Show on huipentumassa.

Ei kommentteja: