Ydinvoimako vihreää energiaa? Hui hai.
Energiapoliittisessa keskustelussa kuulee väitettävän, että ydinvoima olisi päästötöntä tai jotenkin muuten ympäristöystävällistä. Ei ole.
Kuluttajille kerrotaan erilaisia väittämiä vihreästä tai puhtaasta energiasta, mutta miten kuluttaja voi päätellä energiamuotojen vihreyden?
Peter Montague kirjoittaa Celsiaksessa tutkijoiden kehittämistä 12 periaatteesta vihreälle teknologialle ja 12 periaatteesta vihreälle kemialle.
Hän pistää ydinvoiman testiin. Ydinvoima rikkoo lähes puolta esitetyistä periaatteista.
Montaguen johtopäätös on varsin selkeä:
On the face of it, applying a "green principles" test to nuclear power would force us to conclude that it fails by any objective standard and that we should be looking elsewhere for green energy.Eli ydinvoimasta ei ole ympäristöystävälliseksi energiaksi, vaikka kuinka väitetään. Älä siis osta sellaista.
3 kommenttia:
Samaa ihmettelen minä. Jokainen voisi mitata sitä sillä, mitä huolisi naapuriksi - ja itselläni se on kyllä viimeiseksi ydinvoimala!
Uraanin louhinta aiheuttaa merkittäviä ympäristöhaittoja jo sinänsä. Ydinvoimaloiden ja jätteen säilytys ei ole vain meidän aikojemme ongelma, siitä koituu ongelmia miljoonaksi vuodeksi.
Jos joku vielä sitä perintöä hellästi vaalisikin, voi tulla aika jolloin ihminen katoaa - emmekö välitä siitä, että muuta elämää jäisi?
Tuona aikana tulee ilmeisesti jääkausi. Jää peittää kaiken ja siellähän se säilyy. Ennättävätkö jäljelle jääneet löytää jätteet jään taas sulaessa ennenkuin katastrofi on valmis? Tai tekeekö sulava jää sen jo mahdottomaksi, sehän muussaa kokonaisia kallioita...
Siinä vaiheessa kun jätteet ja voimalat alkavat olla ongelma ei niistä voittoja tahkonneista yhtiöistä ole todennäköisesti mitään jäljellä - jäljet siivoaa siinäkin tapauksessa yhteiskunta.
Vastustan ehdottomasti sekä ydinvoiman rakentamista että uraanin kaivostoimintaa Suomessa. Olen tästä kirjoitellut jo vuosia, tässä yksi pätkä "Yellowcake, älä tule paha kakku"
Ydinvoiman elinkaaressa riittää ympäristöongelmia uraanin louhinnasta jätteiden käsittelyyn sen verran paljon, että olisi vain viisasta jättää voimalat rakentamatta.
Ydinjätteiden problematiikkaa kuvaa se, että edes niistä merkinnöistä, joilla ydinjäteluolat pitäisi varustaa, ei ole selvyyttä. Näin siksi, että kulttuuri muuttuu ja me emme oikei voi tietää millaisia varoituksia tulevat sukupolvet ottavat tosissaan.
Geologiakin on oma tekijänsä, johon sisältyy koko joukko epävarmuustekijöitä yhdistettynä niihin materiaaleihin, joihin ydinvoima pitäisi pakata. Ihmiskunnalla ei oikein ole keinoja testata ydinjätteen loppusijoittamista todellisissa olosuhteissa. Saksassa varastointi vanhoihin kaivoksiin on jo tuottanut surkeita tuloksia ja niin edelleen.
Niin se on, kuten Halo Efekti tuossa linkkaamassaan jutussa kirjoittaa, uraanin louhinta ei ole mitään siistiä hommaa kaivostoiminnaksi.
Nuo kaivoshankkeet kannattaa hylätä mielestä, meidän hyvinvointimme ei todellakaan ole niistä kiinni.
Lähetä kommentti