maanantaina, marraskuuta 10, 2008

Äkkijarrutus ja varasuunnitelma

Pikaisesti pari huolestuttavaa tai erittäin huolestuttavaa ilmastoasiaa.

Climate Progress kirjoittaa kymmenen merkittävän ilmastotutkijan analyysistä koskien kasvuhuonekaasupitoisuuksien tasoa ilmakehässä. Hyvä uutinen on se, että voimme välttää merenpinnan nousun metrejä, monilla alueilla vesihuollolle kriittisten jäätiköiden katoamisen, aavikoitumisen kiihtymisen ja monien eliölajien katoamisen, jos puutumme kasvihuonekaasu päästöihin nopeasti ja voimakkaasti.

Huonompi uutinen on se, että ilmeisesti korkein hiilidioksidin määrä ilmakehässä on silloin 350 ppm.

Vielä huonompi uutinen on se, että kaasujen määrä on tällä hetkellä 385 ppm ja kasvaa 2 ppm vuodessa. Me olisimme siis jo ohittaneet kriittisen tason ja jarrutus pitäisi aloittaa heti. Tutkijat ehdottavat hyvin jyrkkää päästöjen vähentämistä.

Lisää huonoja uutisia tarjoaa se, että ilmeisesti esimerkiksi Barack Obaman USA:n presidentinvaalikampanjassa esittelemät teesit eivät riitä alkuunkaan.

Blogin esittelemä tutkimus ei ole välttämättä vedenpitävä, vaan sitä kohtaan voidaan esittää myös varauksia, mutta se on kohtalaisen vähäisessä määrin positiivinen asia.

Toinen huolestuttava uutinen löytyy Climate of our Future-blogista, jossa kerrotaan brittiparlamentille esitetystä ilmastotutkija Ken Caldeiran lausunnosta, jonka mukaan ihmiskunnan olisi syytä ryhtyä valmistelemaan varasuunnitelmaa sen varalle, etteivät päästörajoitukset tehoa.

Caldeiran mukaan varasuunnitelmia varten tarvitaan tutkimusmäärärahoja ja keinoina voisi olla esimerkiksi pölyn ripotteleminen ilmakehään. Keino saattaisi olla hyvinkin riskialtis. myös muita vastaavia keinoja olisi hänen mukaansa syytä ryhtyä nyt tutkimaan. Kaiken varalta.

Ennen vanhaan puhuttiin siitä, että laajamittain ydinsota johtaisi pitkään ydintalveen. Nyt olemme tulossa siihen pisteeseen, että meidän täytyy pohtia sellaisen toteuttamista keinotekoisesti?

Oli miten oli, niin yhä selvemmin vaikuttaa siltä, että voimakkaampia globaaleja keinoja tarvitaan. Niihin talkoisiin tarvitaan suurimmat saastuttajat kuten Kiina, Yhdysvallat ja Intia, mutta myös EU ja piskuinen Suomi.

Suomessa pohditaan viikolla ilmasto- ja energiapoliittista selontekoa ja kuten jo aikaisemmin on todettu, hallituksen esityksen keinot ovat kovin vaatimattomia ja tavoitteet riittämättömiä.

Hyväntahtoiset kompromissit ovat pikkuhiljaa muodostumassa mahdottomiksi ratkaisuiksi.

9 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

No joo, viikkopa alkaa todella huolestuttavissa merkeissä.

Pessimismiin taipuvaisena sanoisin että "velli taitaa alkaa jo olemaan pökässä" - aivan kuin epäilyttävä haju tuntuisi sieraimissa.

Ihmiskunta on tavoitettu housut kintuissa.

Anonyymi kirjoitti...

Sopii marraskaamokseen, tätä ollaan kerjättykin.

Sääli, maapallo olisi ollut kiva antaa perintönä lapsillemme...

Vaiheinen kirjoitti...

Joo. Tuo oli tosiaan huono uutinen ja siihen on jatkoakin tulossa. Surullista asiassa on se, että meillä on ollut hyvää aikaa ryhtyä toimiin, mutta niin ei ole tehty.

Anonyymi kirjoitti...

Olen parhaillaan lukemassa Risto Isomäen kirjaa "34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen". Täytyy sanoa, että siellä on aika potentiaalisen oloisia ratkaisuvaihtoehtoja. Ehkä liikaa puuhataan vain päästöjen vähentämiestä, enemmän pitäisi syventyä myös hiilidoksidin poistamiseen ilmakehästä. Sademetsien ennallistaminen, ja muidenkin mahdollisten alueiden metsittäminen voisi olla hyvinkin kustannustehokasta verrattuna päästövähennyksiin. Tämä on taas asia, joka pitäis LASKEA, sen sijaan, että politiikkaa tehdään mielikuvien perusteella.

Vaiheinen kirjoitti...

Olen ollut mahdollisuudessa kuulla Isomäen ajatuksia livenä. Kirjaa en vielä kiireiltäni ole ehtinyt lukemaan.

Jos ymmärsin hänen puheistaan oikein, niin olisi syytä kehittää keinoja saada hiilidioksidia pois ilmakehästä, mikäli päästävähennykset eivät riitä.

Keinot kuulostivat osin varsin monimutkaisilta, mutta olen samaa mieltä siitä, että asia vaatii tutkimista ja asian laskemista auki.

Muissa yhteyksissä on ehdoteltu mm. pölyn injektoimista ilmakehään, joka saattaa olla hyvinkin vaarallista.

Sademetsien osalta ensimmäinen toimenpide on niiden hakkaamisen laajenemisen pysäyttäminen.

Anonyymi kirjoitti...

Tuota pölyn injektoimista ilmakehään me harrastamme nyt jo. Pienhiukkaspäästöt kumoavat osittain kasvihuonekaasujen lämmittävän vaikutuksen. Kuinka paljon, sitä ei tiedetä, virhemarginaali on aika iso. Mutta, jos hiukkaspäätöjen määrää aletaan nopeasti vähentämään, tapahtuu tietenkin hyppäys lämpenemisessä, kun yksi suuri viilentävä tekijä heikkenee. Varsinainen umpikuja...

Vaiheinen kirjoitti...

Suo siellä, vetelä täällä. Siltähän moni kehityskaari alkaa vaikuttaa hiljalleen.

Totta, että sitä pölyä tuprutellaan jo nyt, mutta sen tarkoituksellinen lisääminen siinä mittakaavassa, että se todellakin poistaisi näköpiirissä olevia ongelmia, vaikuttaa aikalailla rankalta toimenpiteeltä, jonka riskit ovat ilmeisen suuret.

Anonyymi kirjoitti...

Tästä kertoi eilinen Prisma, joka taitaa tulla uusintana joku päivä. Oli muitakin mielenkiintoisia asioita "maailman pelastamisesta".

Vaiheinen kirjoitti...

Okei. Täytyypä yrittää löytää jostain ko. pätkä. Ainakaan vielä ei Ylen areenalta sellaista löydy.