maanantaina, marraskuuta 17, 2008

Keskustelusta ja geeneistä

Yleensä keskustelusta keskusteleminen on aikamoisen tylsää puuhaa, joka ei oikeasti johda mihinkään.

On kuitenkin pari sellaista keskustelun ainesosaa, jota ei pidä asiatekstiin pyrkivässä ja perustuvassa netti- tai printtikeskustelussa käyttää ikinä. Ne ovat sarkasmi ja ironia.

Ne ovat hyvin käytettyinä miellyttäviä ja jopa viihdyttäviä tyylilajeja silloin kun lukija tietää olevansa tekemisissä viihteen tai huumorin kanssa. Vakavien aiheiden kanssa ne ovat viestinnän kannalta vähintäänkin haitallisia, vaarallisia tai jopa tuhoisia.

Sarkasmi ja ironia toimivat silloin paremmin, kun kuulijalla on mahdollisuus vastaanottaa myös nonverbaalista viestintää. Verkkoviestinnässä ja paperille kirjoitettuna sitä etua ei ole käytettävissä.

Sarkasmin keinoihin on viime aikoina sortunut kunnallisvaalien helsinkiläinen ääniharava Osmo Soininvaara (vihr.).

Ensin Soininvaara ehdotti blogissaan, perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Jussi Halla-ahon perin vastenmielisiä ulkomaalaiskirjoituksia kommentoidessaan, maahanmuuttajilta otettavaa geenitestiä.

Seuraavassa postauksessa
Soinivaara sitten jo toteaakin, että "Tuo esitys vain maahanmuuttajille tarkoitetusta geneettisen sormenjäljen rekisteristä oli tietysti pelkkä bluffi, jonka tarkoituksena oli saada “ulkomaalaiskriittiset” kertomaan kannattavansa sitä. Ajatus rasistisin perustein ylläpidettävästä rekisteristä on tietysti mahdoton kaikilla tavoilla".

Ei näin.

Kommenteista ja jopa lehtikirjoittelusta voi päätellä, että viesti ei nyt ehkä toiminut ihan niin kuin ennalta oli ajateltu.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota myös Soininvaaran puoluetoveri Jyrki Kasvi, joka omalla sarkasmin oppitunnillaan ehdotti julkisesti Espooseen mäkihyppyhallin rakentamista (joita siis kuulemma suunnitellaan Suomeen jo peräti kaksin kappalein!).

* * *

Se taas puolestaan tiettävästi ei ole sarkasmia, että Soininvaara on ehdottanut geneettisen sormenjäljen ottamista jokaisesta raiskausten selvittämiseksi. Tällainen DNA-rekisteri ei olisi ollenkaan yksiselitteisesti hyvä idea kuten Kasvi kommentoi.

Kansakunnan kattava DNA-rekisteri olisi megaluokan tietosuoja- ja tietoturvaongelma. Rikollisille ja vaikkapa valtiollisille valvontakoneistoille avautuisivat aivan uudenlaiset kontrollin ja väärinkäytön mahdollisuudet.

Tietotekniikan pitävyyteen ja järjestelmien pätevyyteen on aika turha vedota, sillä maailmalla on kadotettu henkilörekistereitä riittämiin. Sekin kannattaa tässä yhteydessä toistaa, että suomalainen osaaminen ei tässä suhteessa ole mitenkään ylivertaista. Viimeksi olemme nähneet se sähköisen äänestämisen ryssimisessä, missä ilmeisesti on tehty virheitä suunnittelusta toteutukseen ja siltä väliltä.

Soininvaara sanoo "Perusargumentti tuollaista rekisteriä vatsaan olisi mielestäni se, että se voi tulla aika kalliiksi".

Väärin.

Perusargumentti on se, että tuollainen rekisteri vaarantaa kokonaisvaltaisesti yksilön tietosuojan ja pahimmassa tapauksessa yksilön oikeuden identiteetinsä koskemattomuuteen.

Pelkästään rahoituskysymyksen ratkeamisella tällaisille hankkeille ei lupaa pidä antaa.

* * *

Ainiin. Ne mäkihyppyhallit. Onkohan taas jollakin mopo karannut käsistä sellaisten kanssa?

Idea kuulostaa lähes yhtä hassulta kuin takavuosien opiskelukaverini visioima yhdistetty purjelento- ja syvänmerensukellushalli.

3 kommenttia:

I.O.Rumdum kirjoitti...

Joo, hyvä kirjoitus. Olen itse nettisarkasmiallergikko.

Eikö mäkihyppyhallin sijasta voisi rakentaa mäkihyppysimulaattorin samaan tapaan kuin Japanissa on "golf-kenttiä" tai ne laitteet joilla topgunit opettelevat lentämään, elikä tyyppi menee n. 2x3 m kokoiseen koppiin sisälle, panee sukset jalkaan ja "ponnistaa" ja ruutu sitten näyttää, että miten "pitkälle" tuli hypättyä. Kopissa voisi olla myös "tuulikone" liehttamassa tukkaa. Miten sen adrenaliinin saisi sitten virtaamaan...? Voisiko laitteen rakentaa samankaltaiseksi kuin sellaisissa vuoristoratakoneissa? Kone voisi ponnauttaa "ilmaan", sitten tuulikone päälle, joku roiskaisisi vähän hyhmäistä lunta visiiriin, "liito", sitten rymisevä alastulo tyyliin Aeroflop laskeutuu Samarkandin kentälle pakkolaskussa. Kyllä tuo toimisi. Eikä tulisi edes kalliiksi.Ongelma ratkaistu.:)

Halo Efekti kirjoitti...

Tällaisten ihmisten biologisia ominaisuuksia keräävän rekisterin kerääminen on pelottavaa. Itsekin rehellisenä ja kunnollisena kansalaisena ajattelin häviävän hetken ajan että joo, näin saadaan konnat kiinni. Sitten valkeni että esim. tippuvien pitkien hiusten perusteella minutkin voitaisiin sotkea johonkin murhatutkintaan, mikä tapahtuu paikassa jossa olen joskus käynyt. Tai vaikken olisi käynytkään, jos joku haluaa lavastaa minut syylliseksi.

Ei kannata rakentaa minnekään valtiollisia systeemejä, joita joku joskus tulevaisuudessa voi käyttää väärin. Kuka menee takuuseen tulevista poliittisista päättäjistäkään, ajatelkaapa jos Hitlerillä olisi ollut käytössään DNA-rekisterit kaikista ihmisistä. (Sainpa heitettyä natsi-kortin jo toiseen kommenttiin).

Ei mitään tällaista.

Vaiheinen kirjoitti...

i.o.rumdum,
Kyllä. Ongelma ratkaistu:-)

Varmaan joku simulaattori riittäisi ihan hyvin tarpeettoman rahantuhlauksen sijaan.

En kyllä ihan oikeasti ymmärrä mikä tuossa mäkihypyssä on niin pyhää, että esimerkiksi ei uskalleta sanoa noista lentomäkihaikailuista ihan suoraan, että unohtakaa koko juttu. Kyseisen lajin harrastajien määrä on kerrassaan naurettava suhteessa lajin vaatiman infrastruktuurin hintaan. (Lisäksi se on tylsää katsottavaa, jos allekirjoittaneelta kysytään).

halo efekti,
Olet oikeassa. On parempi, että sellaista tietoa ei ole kerättynä missään, minkä olemassa oleminen ei ole täysin välttämätöntä ja jonka joutuminen vääriin käsiin voi johtaa katastrofaalisiin seurauksiin.

Sellaista tietoa ei ole olemassa, joka olisi tallennettu jonnekin ja joka ei missään tapauksessa saattaisi joutua vääriin käsiin. Kaikki tieto voi joutua vääriin paikkoihin hölmöilyn seurauksena, se on jo nähty.