"Elä hitaammin"
Otsikko sopii päivän mietelauseeksi.
Fraasi on napattu Carl Honorén kirjan otsikosta "Slow- Elä hitaammin".
Kirjalijasta tehdyssä T&T:n jutussa kirjan ydinideaksi esitetään varsin arvokas ja päällisin puolin yksinkertainen ajatus: tee vähemmän, mutta ajatuksella. Löydä keskitie. Kyseenalaista ja pidä mieli avoimena.
Nykyajan ihminen tuntuu olevan hötkyilyorientoitunut pikanautintojen metsästäjä. Hyvää elämää ikäänkuin etsitään kaikkialta, vaikka sen voi löytää sieltä missä kulloinkin itse on. Ihan kuin ihminen olisi ulkoistanut hyvän elämän omasta toiminnastaan pois.
Työelämässäkin kalenterit pakataan täytee kaikenlaista istuntoa, joihin ei valmistauduta kunnolla ja yhteinen laatuaika kokouksissa muuttuu enemmänkin tekemättömien töiden uudelleenlistaamiseksi.
On oikeastaan hölmöä, että toisaalta organisaatoissa puhutaan jatkuvasti "laadusta" sekä "tehokkuudesta" ja samaan aikaan työajasta yritetään puristaa yhä useampia suoritteita, joita johto mittaa. Kierre johtaa nopeasti työhyvinvoinnin rapistumiseen ja laadun tai tehokkuuden heikkenemiseen.
Pitää ottaa happea. Pitää ajatella ja tehdä asioita kerralla paremmin. Pitää tehdä vähemmän. Pitää tehdä hitaammin. Se ei ole laiskuutta perinteisessä mielessä, vaan se on laatua.
Tuo kannattaa ottaa huomioon myös johtamisessa. Johtaminen ei ole suoritteiden valvontaa, vaan myös laadun tuottamista.
Lukematta tuota kirjaa (erilaiset elämätapaoppaat kun kuulostavat lähtökohtaisesti jotenkin epäilyttäviltä), sen otsikkokin herättää hyödyllisiä ajatuksia.
8 kommenttia:
On muuten aika jännä, että hitaus ja laatu osataan aika hyvin yhdistää kädentöihin kuitenkin, eikös?
Sinulla kun on tutkiva ote asioihin, ajattelin kysäistä, että ymmärrätkö sinä sähkön hinnan muodostusta?
Pörssihintahan näkyy nykyisin tekstiteeveellä ja olen ihmetellyt sitä, että viime talvena hinta oli aika alhainen alkaen sitten kesää kohti nousta. Hinta oli lokakuussa ylimmillään 7,34 senttiä syyskuussa ja nyt taas laskussa.
Luulisi, että kulutuksen noustessa alkaisi hinta nousta, mutta näyttääkin olevan päin vastoin...
Ei silti, korkea hinta lienee ainoa konsti saada aikaan säästöä, mutta jotenkin tuo hintakehitys vaan kummastuttaa.
Huomasin tuon inkiväärin kysymyksen. Mun piti jo aiemmin liittyä tähän energiakilpailutuspooliin. Hyvä muistutus! Sanotaanpa taas Fortumille että HOLD YOUR HORSES ;D
"Sähköenergian spot-hinta nousi poikkeuksellisen rajusti tämän vuoden huhtikuussa ja pysyi korkealla tasollaan puolisen vuotta. Jo syyskuussa alkoi kuitenkin hinnan jyrkkä putoaminen ja nyt tukkuhinta on jo vuoden takaisessa tasossa. Tämän vuoden aikana ovat useat sähköyhtiöt ehtineet nostaa useita kertoja hintojaan. Viimeisenä hintojen nostosta ilmoitti jälleen Fortum, joka tällä kertaa nosti hintaansa peräti 14 %. Me uskomme että nyt sähkön hinnassa on aivan liikaa ilmaa joka kilpailutuksen avulla saadaan puhallettua pois."
Ähhhh :( Linkki unohtui...
Siis tämä
Haa! Pidän myös noita elämaänhallintamitälietunneitsesi-oppaita huuhaana, mutta tuossapa otsakkeessa on todellakin pohtimisen aihetta. Pidinkin juuri tänään 'saarnaa' kollegalle itse tehdystä kiireestä. Toisaalta taidan itse olla mestari siinä touhussa. No, jos oppisi sen karsimaan pois, niin sekin olisi jo paljon ;)
Ai niin, on sillä Carlilla blogikin, päivittyy vain niin hitaasti:
http://www.carlhonore.com/?page=1
Inkivääri,
Totta sinänsä, että hitaus ja laatu yhdistetään kädentöihin. Tosin se voitaisiin luovalla tavalla yhdistää hyvin moniin muihinkin asiantuntijatöihin.
Kyllähän tuota jonkun verran on tullut selviteltyä joskus.
Kuluttajien maksamaa sähkön hintaa ei pidä sekottaa pörssihintaan. Pörssihintaan vaikuttavat mm. sähkön tarjonta ja kysyntä, päästökauppa ja ihan markkinapsykologia.
Lisäksi sähköä myyvät yritykset tekevät sopimuksia, jolla ostavat sähköä tiettyyn hintaan tietyllä aikavälillä. Yrityskohtaisesti onnituminen näissä diileissä ja pörssihinnan ennalta-arvaamisessa vaikuttavat muuhun hinnoitteluun.
Kuluttajien hinta muodostuu sitten mm. kysynnän ja tarjonnan mukaan sekä sitten tuon sähkön hankkimisen ja tuotannon hinnoittelun mukaisesti.
Olennaista on siis kuitenkin se, että pörssihinnoista ei lyhyellä aikavälillä seuraa suoria vaikutuksia kuluttajahintoihin, vaan ne seurailevat eri aikataulutuksia ja logiikkaa. Ja tietysti sähköä myyvien yritysten oma pyrkimys kasvattaa tulojaan vaikuttaa hintoihin.
Sitten kuluttajien sähkölaskussa on mukana myös sähkön siirto ja verot.
Energian korkea hinta on kulutusta ohjaava tekijä. Hinta vaikuttaa ja ohjaa tehokkaammin ja nopeammin kuin joku valistus tai muu sellainen. Euro on tehokas ympäristökonsultti.
Halo Efekti,
Mielenkiintoinen idea tuollainen sähkön ostopooli. Kilpailutuksella on mahdollista saada kunnollisia tarjouksia, koska sähköä myyvät firmat toimivat ainakin periaatteessa markkinoilla.
Vaiheisen talouteen hankitaan sähkö sillä periaatteella, että sen pitää olla uusiutuvaa. Ja sellaista myy Ekosähkö. Eikä se ole liian kallista.
Lepis,
Joo, nuo oppaat tuntuvat osin humpuukilta. En tosin sellaisia ole juuri lueskellut, mutta se vähänkin vilkuilu on saanut ne vaikuttamaan hiuka hömpältä.
Itse tehty kiire on aika tyypillistä. Kiire loppuu, kun lopettaa kiireen ja varsinkin siitä puhumisen.
Mestari? Siis "saarnaamisessa" vai itse tehdyissä kiireissä? :-)
Carl toimii sitten ainakin blogin kanssa kuten opettaa.
Joo, me on jo kauan kilpailutettu sähkön hinta ja maksettiin ennemmin pörssihintaa. Hinta nousi kesällä listahintoja nopeammin ja vaihdettiin toimittajaa, täytyy vissiin palata pörssiin takaisin8] Kiitos vastauksistanne muutkin!
Tekstiteeveenn sivulla muuten mainitaan, että pörssihinnalla saisivat vain isot, mutta se ei pidä paikkaansa tai ei me ainakaan kovin isoja olla vaikka onhan meillä osittain sähkölämmitys...
;D No itse tehdyssä kiireessä.
Inkivääri,
Tulipahan ihan vaan mieleen, että halvinta sähköä on säästetty sähkö:-)
Lepis,
Lopeta sitten sellainen touhu. Kun ei ole kiire, niin ei ole:-)
Lähetä kommentti