Ennätyksiä
Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n uusien tilastojen mukaan hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä kasvoi edellisvuodesta puoli prosenttia ja hiilidioksidia on nyt ilmakehässä 383,1 ppm.
Metaanin pitoisuudet ovat olleet varsin vakaalla tasolla useamman vuoden, mutta viime vuonna metaanimäärä kasvoi nopeammin kuin koskaan sen jälkeen, kun tarkat mittaukset aloitettiin vuonna 1998.
Uusia ennätyksiä ilmakehässä siis, eikä kasvun taittumisesta ole mitään tietoa.
Numerot ovat sillä tavalla julmia, ettei noita voi selittämällä selittää pois.
* * *
Jos joku nyt enää jossain ajattelee, ettei sillä nyt ole niin kauheasti väliä miten kasvihuonekaasujen määrät kehittyvät, niin huomautettakoon, että asia on myös kulttuurinen.
Ilmasto lämmetessään muuttaa uuden raportin mukaan perinnemaisemia, rakennettua ympäristöä ja esimerkiksi muinaisjäännöksiä. Omat muutoksensa tuovat tullessaan kosteusolojen muutokset, uudet eliölajit, sään ääri-ilmiöt sun muut.
Ilmeisesti ilmastonmuutos muuttaa ja muokkaa lähivuosikymmeninä näkemäämme ympäristöä varsin kovalla kädellä, eikä se ole myönteistä.
* * *
Todennäköistä on se, ettei kovinkaan moni nyt tuntemamme elämän osa-alue jää ilman ilmastonmuutoksen mukanaan tuomia vaikutuksia. Siihen on varauduttava ja sopeuduttava, koska asiassa on vetkuteltu ihan liikaa.
Kaikkea muutosta tuskin enää emme pysty estämään, vaan ainoastaan katastrofin.
Jos siis haluamme. Me emme ole siis vielä ollenkaan sillä kulutuksen ja päästöjen vähentämisen tiellä, joka vähentäisi tulevien ongelmien todennäköisyyttä tai vaikuttavuutta.
4 kommenttia:
Nuo ilmastonlämpenemisen aiheuttamat muutokset ympäristöön aiheuttavat esimerkiksi infrastruktuuriimme niin suuria paineita, että sitä pitäisi jo miettiä noiden alojen koulutuksissa. Myös arkkitehtuurissa olisi jo korkea aika alkaa tosissaan huomioimaan ilmaston lämpenemisen tuomat voimakkaammat sääilmiöt. Rakennusten ja kasvillisuuden sijoittelulla saataisiin paljon aikaan.
Mutta mitä tekee yliopistomaailma tuolla saralla... No aaltoilee ;)
Oletpa oikeassa. Asia vaikuttaa aika vakavasti myös infrastruktuuriin ajatellaan nyt sitten mitä vaan. Äärimmillään täytyy katsoa mihin rantaviiva asettuu, jos meren pinta nousee esimerkiksi 2 metriä. Taitaa olla niin, että juhlaväki saa silloin mennä pressan linnaan soutuveneellä ja kapppatori saadaan siirtää muualle jne.
Asia olisi tosiaan syytä ottaa koulutuksessa huomioon, mutta jos koko asian sisäistäminen on vielä pahasti kesken, niin aaltoiluahan siitä tietysti syntyy :-)
Jaha... taidanpas lähteä tästä käymään Espoossa:-)
Kävitkö veneellä?
Itse asiassa infrastruktuuriin kohdistuvat paineet ilmastonmuutoksen myötä ovat huomioitu ja pohdinnan alla.
Kävin Pasilassa.
No en käynyt veneellä:-) Kävin Dipolissa. Piti ihan selvittää, josko se aaltoilu saisi siellä hieman uutta suuntaa. Ja saihan se, vaikkei sellaisenaan näissä ilmastoasioissa. Tosin, täytyy tunnustaa että sana ilmastonmuutos oli päivän agendalla kerran tai parikin.
Tiedän, että infrastruktuuriin liittyviä uhkia varten on julkishallinnossa menossa hanke jos toinenkin. Katsotaan nyt mitä se sitten tarkoittaa.
Pasila on jo niin korkealla ettei se ihan heti huku :-)
Lähetä kommentti