sunnuntai, lokakuuta 26, 2008

Ostamisesta ja hankkimisesta

Loppuviikosta tuli esiteltyä linkki Energy Star-laskuriin.

Laskuri ei valitettavasti ole ihan yksinkertainen, mutta sen avulla voi selvittää paljonko tietokone kuluttaa sähköä vuositasolla. Tietoja laitteiden sähkönkulutuksesta voi etsiä myös sivuston tietokannoista.

Kun tuota oman kotikäytön osalta laskeskelee, niin tietokoneen sähkökulutuslukemat näyttävät varsin maltillisilta. Vaikka käytössä olisi yksi Energy Star-merkinnöillä varustettu kannettava, on sen energiankulutus näkyvä osa kokonaiskulutusta. Ja itseasiassa käyttötavallakin voi kulutusta ohjailla selvästi, konetta ei ole pakko pitää koko aikaa päällä ja virransäästöominaisuuksia voi ottaa käyttöön.

* * *

Itseasiassa tietokoneen tuottaminen aiheuttaa melkoisen ekologisen jalanjäljen painalluksen.

Esimerkiksi Applen MacBookin tapauksessa laitteen tekeminen muodostaa 50 % koko tietokoneen 4 vuoden käytön jalanjäljestä. Se tarkoittaa 115 kg:n hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

Se vastaa suunnilleen jääkaappipakastimen vuotuista päästömäärää.

* * *

Kotitaloudessa energialaskelmat koostuvat helposti pienistä puroista ja energiaa ikäänkuin kuluu turhaan erilaisissa paikoissa lähes huomaamatta. Kuitenkin pienillä valinnoilla ja asiasta huolehtimisella voidaan saavuttaa suuriakin aikaiseksi. Jos siis teemme yhdessä ympäristöä suojelevia toimenpiteitä. Keinoja parantaa toimintaamme riittää.

Jos sitten ajatellaan työpaikkoja, niin lukemat muuttuvat dramaattisesti. Ajatellaanpa vaikka yliopistosektoria. Suomalaisten yliopistojen tietokoneiden energiankulutus vuodessa on noin 14,2 miljoonaa kWh eli euroiksi käännettynä 12,8 miljoonaa euroa. Lisäksi yliopistojen kannettavat tietokoneet käyttävät lähes 700 000 eurolla sähköä vuositasolla. Nuo lukemat siis pelkästään yliopistosektorilla.

Ei siis ole ollenkaan sama millaisia laitteita hankitaan ja miten niitä käytetään. Julkisissa hankinnoissa voidaan käyttää ympäristöystävällisyyttä päätöksenteon kriteerinä, jos vain halutaan. Suurien hankintamäärien yhteydessä säästömahdollisuuden moninkertaistuvat ja samalla voidaan merkittävästi kiinnittää huomiota ekologiseen jalanjälkeen.

* * *

Toimistoille myönnetään myös nk. Green Office-sertifikaatteja WWF:n toimesta. Kun tähän mennessä ohjelmaan sitoutuneiden organisaatioiden listaa katsoo, niin huomaa julkisen sektorin puuttuvan sieltä lähes kokonaan.

Miksi?

Tällaisiin ohjelmiin liittyminen vaatii tietysti organisaatiolta toimenpiteitä ja halua tehdä asioille jotain, mutta samalla se tarkoittaa sekä luonnon että rahan säästämistä.

Asiassa päästäisiin varmasti eteenpäin, jos julkishallintoa ohjaava poliittinen taso niin kunnissa kuin valtiollakin selvästi tekisi linjaukset ryhtyä parantamaan toiminnan ekologisuutta. Green Officen kaltaiset ohjelmat antavat siihen konkreettista tukea.

* * *

Hankkimisen ympäristöystävällisyyden kenties tärkein lähtökohta on kuitenkin se, että jokaisen hankinnan tarpeellisuus ylipäätänsä pitää harkita erikseen. Ihan kaikkea ei varmasti tarvitse ylipäätänsä hankkia.

Yksittäisille kuluttajille ohje voisi kuulua myös seuraavasti: Älä osta mitään.

Älä osta mitään-päivää vietetään 28.11.2008.

3 kommenttia:

Maurelita kirjoitti...

Karmivaa tietoa. Tietokoneitten ostoon ei työpaikallamme voi vaikuttaa sillä kyseessä on maailmanlaajuinen diili, mutta käytössä voi itse yrittää säästää. Olen aivan järkyttynyt kun näen miten lähes kaikki jättävät tietokoneen ei vain valmiustilaan vaan ihan päälle, luultavasti näkyäkseen IM-verkossa paikallaolevina ! Toisten tekosyy taas on buuttauksen hitaus, eivät viitsi odotella 5-6min joka aamu koneen käynnistyvän.

Tähän lisätään se holtiton printtaus ja paperintuhlaus, valot päällä tornitalon 36 kerroksessa ja muuta kivaa, niin itkettää vain. Tunnumme olevan vähemmistössä säästöpinnistelyjemme kanssa, mutta yritys on kova käännyttää muitakin... luvassa on keskustelupalsta kestävästä kulutuksesta, ja olen mukana teknisellä puolella lanseeraamassa sivuja. Pieni pisara valtameressä - toivo kuitenkin elää.

Anonyymi kirjoitti...

No ei sit Mäkkii... ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Ei Mac ole välttämättä pahempi kuin muut. Esimerkkihän tuo vaan.

Monissa asioissa kyse on siitä, että me voimme omalla käyttäytymisellämme muuttaa asioita. Isoissa firmoissa energiansäästö tulee vastaan kun lasku tulee pöydälle ja tulevaisuudessa yhä useammin asiaan puututaan ihan johdosta käsin. Kun sähkölle annetaan reippaampi hinta, niin niiden automaattisten valaistusten käyttö alkaa kiinnostaa kummasti.

Oma organisaatio on asettanut tavoitteeksi 10 % säästön energiankulutuksessa. Se on hyvä alku ja lähtee liikkeelle siitä, että kukin tekee oman osuutensa.

Tietokoneiden kanssa olemme toimineet löperösti ihan mukavuussyistä. Nuo käynnistymisten hitaudet ja muut ovat kivoja tekosyitä.

Printtaus on sekin kontrolloitavissa oleva asia. Kun senkin toiminnan hinta tuotaisiin näkyvämmäksi, niin siihenkin tulisi kontrollia. Hmm... jos esimerkiksi paperintuhlaus kytkettäisiin pikkujoulujen tarjoilujen määrään, niin johan alkaisi tapahtua:-)

Pienistä pisarista tulee isoja valtameria ja siitä se toivo lähtee.