Ja taas hitsaussaumaa
Greenpeace kertoo, että Suomeen rakennettavan viidennen ydinvoimalan eli Olkiluoto-3:n hitsauksissa jälleen laiminlyöntejä.
Nyt kyse on siitä, että Säteilyturvakeskuksen (STUK) syyskuisessa normaalitarkastuksessa selvisi, että reaktorirakennuksen teräsvuorausta hitsattiin jälleen kerran määräysten vastaisella menetelmällä. STUK määräsi hitsaustyöt lopetettaviksi, mutta myöhemmin selvisi että määräystä ei noudatettu, vaan hitsaukset olivat jatkuneet.
YLE Uutisten mukaan johtaja Lasse Reiman STUK:sta pitää havaittuja puutteita ja hitsauksissa havaittuja poikkeamia merkittävinä. Hän valittelee myös sitä, että hitsauksista vastannut puolalainen konepaja vaatii STUKilta jatkuvasti erityishuomiota ja valvontaa, vaikka ensisijassa valvonnasta vastaavat reaktorin rakennustöitä johtava Areva ja Teollisuuden voima.
STUK on julkaissut päätöksensä www-sivuillaan.
* * *
Taas. Olkiluotoon rakenteilla olevan viidennen virheen kompurointi siis jatkuu jatkumistaan.
Päivän uutiset eivät ole yllättäviä. Projektin laadunvalvonta on köhinyt pitempään ja projekti on edennyt ongelmasta toiseen. Laitoksen toimittaja Areva ja tilaaja Teollisuuden voima eivät ole saaneet vieläkään laadunvalvontaansa kuntoon.
Itse asia on huolestuttava, sillä kyseessä on huonosti rakennettuna hengenvaarallinen laitos. Ja mitä tästä nyt meneillään olevasta toiminnasta voi päätellä muuta kuin, että laitosta on rakennettu huonosti.
Asiassa on huolestuttavaa sekin, että sekä Arevan, TVO:n ja osin myös STUK:n toiminta pistää pohtimaan, onko aidosti kenelläkään nykyisessä tilanteessa käsitystä hankkeen laadusta tai laadunvalonnasta. Näyttää huonolta ja oikeasti olisi pohdittava koko homman turvallisuuden laajempaa evaluointia.
* * *
Myönteistä tällä kertaa on se, että STUK on reagoinut asioihin ja päättänyt hitsauksen keskeyttämisestä ja julkistaa nyt päätöksiään. Avoimuuden politiikka saapuu näköjään hiljalleen siihenkin virastoon.
Jatkuva töppäily antaa kuitenkin edelleen aiheen ihmetellä tuleeko tästä laitoksesta ikinä mitään vai menevätkö kaikki asiaan hukatut eurot kankkulan kaivoon? Sen tämä hanke on jo osoittanut, ettei ydinvoiman varaan voi rakentaa esimerkiksi ilmastomuutokseen reagoivaa energiapolitiikkaa.
Poliitikkojen ja viranomaisten olisi syytä tarkistaa ydinvoimalan rakentamisluvan kriteerit. Onko se paperi ihan vapaa lupa rakennella miten tahansa ja millaisia voimaloita tahansa vai määrätäänkö siinä niistä kriteereistä millaista jälkeä hommasta pitää tulla?
Se on ilmeisesti ihan turha toive, että tämä epäonnistumisten ja töpeksimisten rakennushanke voitaisiin keskeyttää kokonaan ja todeta Arvesta, että "paskan möivät".
* * *
Projektinakin Olkiluoto-3 on aika omituinen. Projektin projektijohtaja ei tiedä YLE:n mukaan hankkeen kustannusarviosta eikä tiedä kenelle se kuuluu.
Millaista projektitoimintaa TVO:ssa harjoitetaan, jos projekti ei tiedä kustannusarviotaan? Onko niin, ettei sillä ole mitään väliä?
Eikö se olekaan niin, että rakentamisen kolme tärkeintä pilaria ovat aikataulu, kustannukset ja laatu? Yleensä nuo kolme asiaa ovat minkä tahansa projektin keskeisiä asioita, joiden toteutumista seurataan ja joiden osalta asetetaan tavoitteita.
Mitenkäs ne nyt tässä Olkiluoto-3:n kohdalla ovatkaan menneet?
Aikataulu: Projekti on nyt 3 vuotta myöhässä
Kustannukset: Financial Timesin mukaan ylimääräiset kustannukset toimittajalle ovat 1,5 miljardia euroa
Laatu: Kuka tietää, laadunvalvonta on näyttää olevan hieman mitä sattuu.
Enpä sitten tiedä millaista projektitoiminnan käsikirjaa siellä TVO:ssa tai Arevassa luetaan, mutta normaalikriteereillä kyseinen projekti olisi jo keskeytetty.
2 kommenttia:
Eikä siinä vielä kaikki! Viikollahan tuli uutinen Ranskasta, jonka säteilyturvakeskus on moittinut Arevaa sinne rakennettavan voimalan betonitöistä, samoista mistä saivat Suomessa moitteita ennemmin. Ja meillähän Arevan vastaus oli vaan, että suomalaiset ovat liian niuhoja...
Totta. Tuo tämänkertainen töppäily on vain pintaa eli tekemisen laatu on muuallakin näköjään mitä sattuu ja Suomessakin noita ongelmia on ollut jatkuvasti.
Lähetä kommentti